Desi unii istorici si antropologi spun ca omul istoric este omnivor, “echipamentul nostru anatomic” - dintii, maxilarul si sistemul digestiv - favorizează o dieta fara carne. Asociatia Americana de Dieta subliniaza faptul ca “in istorie majoritatea oamenilor au avut o dieta vegetariana sau apropiata de cea vegetarian”.
Multa lume inca traieste si azi in acest fel. Chiar si in tarile cele mai industrializate, atractia pentru mancarea bazata pe carne este mult mai mica decat acum 100 de ani. A inceput cu frigiderele si cu societatea secolului 20, bazata pe consum. Dar chiar si cu venirea secolului al 20-lea, corpul omenesc nu s-a adaptat la mancarea bazata pe carne. Cercetatorul suedez Karl von Linne spune “Structura corpului omenesc, atat la exterior cat si la interior, comparata cu a altor animale, ne arata ca fructele si vegetalele constituie tipul de mancare la care este adaptat”. Graficul de mai jos compara anatomia omului cu cea a animalelor carnivore si erbivore.
Cand te uiti la comparatia dintre erbivore si oameni, noi ne comparam mai mult cu erbivorele decat cu animalele care mananca carne. Oameni clar nu sunt facuti sa digere carne.
Animalele Carnivore: au gheare.
Animalele Erbivore: nu au gheare.
Omul: nu are gheare.
Femeile: da.
Animalele Carnivore: lipsesc porii de la suprafata pielii si se racoresc cu ajutorul limbii.
Animalele Erbivore: transpira prin porii de pe suprafata pielii.
Omul: transpira prin porii de pe suprafata pielii.
Femeile: nu transpiră.
Animalele Carnivore: au dinti frontali ascutiti pentru a sfasia carnea, le lipsesc molarii care sunt folositi pentru a mesteca carnea.
Animalele Erbivore: nu au dinti frontali ascutiti, dar au molari laterali folositit la mestecare.
Omul: nu are dinti frontali ascutiti, dar are molari laterali folositi la mestecare.
Te-a muşcat vreodată o femeie? Stai numa’ să vezi cum e ...
Animalele Carnivore: au tractul intestinal doar de 3 ori lungimea corpului pentru a usura trecerea rapida a carnii.
Animalele Erbivore: au tractul intestinal de 10-12 ori lungimea corpului.
Omul: are tractul intestinal de 10-12 ori lungimea corpului.
Femeile în general nu discută despre maţe şi alte lucruri dezgustătoare ... în schimb putem discuta despre alte lucruri din apropiere ...
Animalele Carnivore: au un acid clorhidric foarte puternic in stomac pentru a digera carnea.
Animalele Erbivore: acidul din stomac este de 20 de ori mai slab decat al carnivorelor.
Omul: acidul din stomac este de 20 de ori mai slab decat al carnivorelor.
Femeile au acid clorhidric în vorbă şi acid sulfuric concentrat în priviri.
Animalele Carnivore: glandele salivare nu trebuie sa predigere cerealele si fructele.
Animalele Erbivore: au glande salivare bine dezvoltate care sunt necesare pentru predigestia cerealelor si a fructelor.
Omul: are glande salivare bine dezvoltate care sunt necesare pentru predigestia cerealelor si a fructelor.
Femeile au glande salivare cu care predigeră mai ales bărbaţii, indiferent ce-au mâncat.
Animalele Carnivore: au saliva acida fara enzima ptyalin care sa predigere cerealele
Animalele Erbivore: au saliva alcalina cu ptyalin care sa predigere cerealele.
Omul: are saliva alcalina cu ptyalin care sa predigere cerealele.
Femeile iau creme şi pastile cu coenzima Q10 .. de ce oare ... ?!?
Bazat pe graficul lui A.D. Andrews, “Fit Food for Men” (Chicago: American Hygiene Society, 1970)
Este cert ca daca omul ar fi fost facut sa manance carne nu am avea asa de multe similitudini cruciale la nivelul sistemului digestiv cu animalele erbivore.
De aceea majoritatea covârşitoare a oamenilor se comportă ca nişte vite.
Multi oameni sunt curiosi sa afle, “Daca nu suntem facuti sa mancam carne atunci de ce o facem?” Deoarece suntem conditionati sa mancam carne. Deasemenea AAD ne spune ca omenirea, inca din istorie, a trait cu ajutorul unei diete lacto-vegetariane.
Noi ştim de ce ne place să mâncăm carne: de-aia!
Un argument adus de cei care mananca carne ar fi “In salbaticie, animalele ucid alte animale pentru mancare. Asa este natura.” In primul rand, nu suntem in salbaticie.
N-aţi auzit încă de jungla de beton? Poate n-aţi resimţit-o încă ...
In al doilea rand, putem foarte usor sa traim fara a omora si a manca carne, sa nu mentionam faptul ca am fi mai sanatosi. Si in ultimul rand, cum a fost demonstrat, nu am fost facuti sa mancam carne. Carnea si fructele de mare se descompun in primele 4 ore de la consumare si ramasitele raman pe peretii stomacului si a intestinelor pentru inca 3-4 zile chiar si mai mult (in cazul in care persoana este constipate). Mai mult, saliva oamenilor este alkalina, fata de animalele de prada sau cele care mananca carne, care este acida. Saliva alkalina nu actioneaza corespunzator asupra carnii.
Eh, de aia merge şi un vin bun sau o berică ...
Un ultim argument ar fi acela ca toate animalele omnivore si carnivore mananca carnea cruda. Cand un leu omoara un animal erbivor pentru mancare, sfasie carnea si tesutul pentru a ajunge in zona stomacului pentru a manca organele care sunt pline cu sange (nutriente). In timp ce mananca stomacul, ficatul, intestinele etc, leul mananca si pielea animalului mort cu anumite pauze pentru a manca si sangele acestuia. Chiar si ursii, care sunt omnivore, mananca somonul crud. Dar carnea cruda sau in sange, pe noi, oamenii, ne dezgusta. Asadar, noi trebuie sa o gatim si sa o condimentam pentru a-i dat alt gust.
Crudaiola – şuncă afumată şi uscată – mmmmhhhhhh, merge şi fără pizza.
Daca o caprioara este arsa de un foc in padure, un animal carnivor nu o va manca. Chiar si leii de la circ trebuie hraniti cu carne cruda pentru a nu muri de foame.
De asta ne-a adus Prometeu focul şi de asta ne deosebim de animale ...
Daca oamenii ar fi fost facuti cu adevarat pentru a manca carne, am manca toata carnea cruda si in sange. Doar gandul ne intoarce stomacul pe dos. (În fapt, eschimoşii si anumite popare tribale precum indienii nordamericani aşa fac ... mănâncă bucăţi crude şi însăngerate din prada animală.) Acesta este contraargumentul faptului ca noi, oamenii, suntem conditionati sa credem ca pentru noi carnea este buna si ca suntem facuti sa o consumam pentru supravietuire. Daca am fi fost cu adevarat carnivori sau omnivori, pregatirea carnii si condimentarea cu sare, ketchup, sau sos tabasco nu ar exista si noi oamenii am refuza sa mancam carnea in acest fel. (Ne amintim totuşi că ne plac şi legumele şi condimentele din plante ... pe lângă papa bun.)
Vegetarismul si avantajele acestuia
Sunt multe beneficii pentru a fi vegetarian si oamenii au devenit mult mai receptivi la beneficiile asupra sanatatii aduse de acest mod de viata. Problemele asupra drepturilor animalelor este unul din motivele pentru care multe persoane devin vegetariene. Oamenilor le pase din ce in ce mai mult de natura. Dar motivul principal pentru care oamenii devin vegetarieni sunt beneficiile aduse sanatatii.
Beneficiul principal e că o impresionăm pe noua cucerire ... până după ...
Carnea nu este buna pentru noi deoarece ne incetoseaza gandirea. Acest lucru este adevarat mai ales daca se mananca carne rosie; carnea alba are mult mai putine grasimi in comparatie cu cea rosie. Absorbirea grasimilor in exces poate conduce la un colesterol foarte ridicat. Daca presupui ca nemancand carne te face sa arati mai urat sau mai nesanatos, ar fi bine sa te gandesti din nou. Incearca sa iti imaginezi - vacile, caprele, gorilele, elefantii, rinocerii etc sunt toate erbivore si uita-te cat de puternice si rezistente sunt, sa nu mentionam speranta de viata care este mult mai mare, in comparatie cu cea a carnivorelor.
Mda, trăim mai puţin ... dar măcar să fie petrecere !!!
Daca te uiti la o gaina sau un vultur (care este carnivor), aceste animale mananca orice si priviti cat de nesanatoase aceste animale sunt. Chinezii cred ca chi-ul sau forta vietii din corp este mult mai mica atunci cant consumi carne. Acelasi lucru il cred si indienii prin principiile yoghine - forta lor de viata este numita prana.
Noi nu mâncăm vulturi ... au prea multe pene şi sunt greu de prins.
Marii maestrii de Tai Chi ai Chinei erau adepti ai prezervarii chi-ului lor. Chiar daca unii dintre maestri nu erau vegetarieni, ei aveau totusi o dieta echilibrata. S-a dovedit stiintific faptul ca o dieta vegetariana echilibrata este mult mai buna decat o dieta bazata pe carne.
Păi şi noi mâncăm o dietă echilibrată – să nu ne plictisim şi să nu ni se aplece.
Exista multe neintelegeri cu privire la a fi vegetarian; proteinele sunt unul din principalele subiecte de dezbatere. Multi cred ca poti sa obtii proteine numai din carne. Vegetarienii obtin foarte mult proteine manancand o varietate de fructe, legume, cereale. Ce nu obtin vegetarienii este acel surplus de proteine din dietele traditionale americane, surplus care conduce la suprasolicitarea rinichilor si a bolilor datorate deficitului de minerale din corp.
Americanii sunt oricum altă specie, mutanţi din europeni cu amestecături din toate celelalte ... deh, după o masă copioasă se mai gândesc şi la altceva ...
Multi cred ca o dieta vegetariana nu este o dieta echilibrata. Dietele vegetariene au o proportie de 3 macronutrienti, care sunt carbohidratii complexi, proteinele si grasimile. Hrana vegetariana, cum ar fi plantele, sunt sursa multor micronutrienti.
Un alt mit care ar trebui clarificat este cu privire la lipsa calciului din hrana vegetariana. Multe legume, mai ales cele verzi cu frunze mari, au depozite importante de calciu. Adevarul este ca vegetarienii sufera mult mai putin de osteoporoza (o deficienta cauzate de lipsa calciu care duce la oase foarte slabite).
Păi ... mai merge şi o telemea sau un caşcaval ...
Nu este o intentie de a forta lumea sa devina vegetariana. Dar a fi vegetarian este raspunsul pentru a fi sanatos si implinit. Cele trei probleme importante care trebuiesc luate in considerare cu privire la vegetarism sunt: spirtualitatea, mentalul si fizicul.
Trăim într-o ţară liberă ... dacă nu ne obligă, e bine. Noi cu-ale noastre, ei cu-ale lor (cum zicea bade Traian Brad în Profetul, aurul şi ardelenii).
Persoanele care vor sa aspire la o spiritualitate mai ridicata au tendinta sa se ingrijeasca mult mai bine. Telul atingerii unui nivel ridicat de spiritualitate il reprezinta deplasarea dinspre natura animalica spre cea umana, aceea pe care Dumnezeu a dorit sa o avem. Mancand carne ne stopeaza din a atinge acest lucru.
Las’ că ne pocăim noi ... acuma avem altă treabă ...
Dar tot stiinta incearca sa ignore o forta superioara celei omenesti. In laborator, nivelul de agresivitate este mult mai mare in cei ce consuma carne decat in cei care sunt vegetarieni! Instinctele animalice sunt mult mai puternice de fiecare data cand manancam carne.
Păi ... plantele nu fug când vrei să le prinzi ... pe când căpriţele ...
Un alt aspect spiritual al oamenilor carnivori este atunci cand o persoana pune la indoiala necesitatea si metoda dar si karma uciderii animalelor. Majoritatea persoanelor spirituale cred in aure. Fotografiile Kiriliane ne arata un scut ce ramane in jurul tesutului mort sau amputat. Adopti aura animalului atunci cand mananci un animal ucis.
„Bărbaţii sunt nişte porci ... şi femeile sunt nişte găinuşe fără minte multă ...”
Fructele si legumele au o aura vibrationala mult mai ridicata decat cea a produselor animale. Candidatul spiritual este interesat in evolutia personala nu-i asa? In acest caz, atunci consumul de carne ar trebui restrictionat.
Vegetalele sunt cele mai bune alimente ... dar noi suntem smeriţi şi ne mulţumim şi cu cele de pe locul doi ... chelner, mai adu un şniţel ... !
“Esti ceea ce mananci” este unul din sloganurile folosite pentru a arata aspectul mental al vegetarianismului. Atunci cand animalele sunt macelarite, enzime de frica si agresivitate sunt introduse in celulele lor din glande si alte organe, la fel ca si la oameni, si fac parte din carcasa animalului care este dus in magazinele alimentare. Raman in carne pana cand consumatorul ingurgiteaza acele enzime care, la nivel molecular, sunt asemanatoare cu cele aflate in corpul uman.
Nimic nu e pe gratis în lumea asta ...
Fructele si legumele nu au emotii; astfel, atunci cand sunt culese nu elibereaza niciun fel de celule emotionale inainte de a fi digerate. Enzimele din fructe si legume alimenteaza corpul cu suficienti nutrienti care vor mentine intotdeauna o stare mental sanatoasa.
Adevărul e că şi plantele au emoţii şi afecte ... doar că nu le băgăm în seamă ...
Legumele si fructele sunt bogate in nutrienti, lucruri necesare corpului pentru a duce o viata fara boli si durere. Aceleasi lucruri nu pot fi spuse despre carne. Nutritional, sistemul digestiv uman nu poate descompune multe substante acide, cea mai importanta dintre acestea este carnea.
Pentru asta s-a inventat Coca-Cola şi Pepsi-Cola ...
Cancerul de colon este foarte raspandit! Este cauzat de evacuarea greoaie si descompunerea in colon a ramasitelor de carne. Vegetarienii nu vor suferi niciodata de aceasta boala. Multe persoane care consuma carne cred ca este singura sursa de proteine. Dar calitatea acestei proteine este asa de scazuta incat foarte putin din ea poate fi folosita de corpul omenesc deoarece ii lipsesc sau este incompleta din punct de vedere al combinatiilor de amino-acizi, componentele principale ale proteinelor.
Păi combinăm creativ: ce poate fi mai bun decât ciolan afumat cu fasole şi cu murături de castraveţi şi gogoşari roşii ... Ardelenii se trag din Dacii liberi şi aia dintotdeauna au ştiut ce e bun ...
Studiile au demonstrat ca americanul de rand absoarbe de pana la 5 ori cantitatea necesara de proteine. Este dovedit medical ca excesul de proteine este periculos, principalul pericol este acidul uric (deseul ramas de pe urma digestiei proteinelor) care ataca rinchii distrugand celulele numite nefroni. Aceasta boala este numita nefrita iar principala ei cauza este suprasolicitarea rinichilor.
Şi în plus am auzit că americanii fac pipi în bazinele de înot ... pfui ...
Proteine mult mai sanatoase sunt gasite intr-o lingurita de tofu sau in seminte de soia. (Un alt amanunt important: in ultimii ani s-a descoperit ca exista surse de proteine/amino acizi vegetali intr-o mare varietate, precum tot ce este verde inchis la culoare, seminte de canepa, multe fructe iar cea de soia nu mai este considerata ca fiind cea mai buna... atletii si culturistii VEGAN, care nu consuma nici steroizi, isi iau sursa de amino acizi/proteina din astfel de surse.)
Ah, în sfârşit ceva deştept ... cânepa ...
Ati obervat ce se intampla cu o bucata de carne daca este lasata la soare timp de 3 zile? Carnea poate sa stea in intestine pentru cel putin 4 zile pana cand va fi digerata. Nu face absolut nimic doar asteapta sa treaca mai departe. De obicei poate sa stea si pentru mai mult timp. Ramasite se pot observa pret de cateva luni in intestine. Terapeutii pot oberva parcursul carnii la persoanele care au fost vegetariene chiar si dupa multi ani – observam, astfel, cum ramasitele nedigerate pot ramane pentru mult timp in intestine. Acest lucru a fost documentat ocazional la persoanele care au fost vegetariene timp de 20 de ani!
Bleah, dezgustător ... să umbli tu prin maţele altora ...
Unii vegetarieni spun ca sunt mult mai satisfacuti dupa ce mananca. Motivul principal este ca atunci cand sunt digerate produse vegetale produc mult mai putini keton. Pentru multi, ketonii cauzeaza stari de greata manifestata prin lipsa poftei de mancare. Desi corpul doreste o cantitatea mult mai mare de mancare, uneori nu putem tolera acest lucru. Acesta este pericolul cauzat de produsele alimentare bogate in proteine care se afla pe piata. Acest nivel ridicat de ketoni se refera la o stare de infometare sugerata de corp datorita inabilitati acestuia de a-si cere portia nutritiva. Majoritatea americanilor mananca tipul gresit de carbohidrati care sunt nerecunoscuti si mult mai complexi pentru a rezolva aceasta boala. De asemenea, atunci cand nivelul de ketoni din sange este mult prea mare rezulta un PH acid, aceasta afectiune este cunoscuta ca acidoza.
Nouă ne plac cartofii pai pe lângă grătar ... numai buni ...
Tigrii si leii care mananca carne si cresc puternici datorita ei au sistemul digestiv bazat pe un pH acid. Acidul clorhidric existent in stomac nu este destul de puternic pentru a digera carnea. De asemenea, intestinele lor sunt foarte scurte - doar 1 metru si jumatate pana la 3 metri - nu ca al oamenilor care sunt intortocheate, incolacite si lungi de pana la 6 metri.
D-aia nu mergem noi în cuşca cu tigrii ... ţie ţi-ar place să vină un neavenit şi tam-nesam să-ţi bage degetele în cur să-ţi măsoare maţele?
Carnea este inghetata pe perioade lungi de timp. Unele tipuri de carne (mai ales pasarile de curte) pot fi congelate pana la 2 ani de zile. Temperaturile scazute nu omoara toate tipurile de bacterii. Ca lucrurile sa fie si mai periculoase, in timpul livrarilor se pot dezgheta si recongela de mai multe ori. Acest lucru este inevitabil.
Cei care consuma carne sufera mult mai des de toxiinfectii alimentare decat cei care sunt vegetarieni. Statisticile ne arata ca fiecare american a avut cel putin o toxiinfectie.
Mda, americanii ... no comment.
Cand ati avut stari de greata, diaree sau doar dureri stomacale, cu siguranta nu ati avut nici cea mai mica idee ca totul se trage din cauza produselor animale pe care le-ati consumat. Carnea este scumpa si este cea care iroseste cele mai multe resurse. Atunci cand cineva elimina din dieta sa carnea, o noua lume i se deschide in fata. Bucataria si prepararea produselor vegetariene nu este mai costisitoare decat cea a carnii.
Înţelepciunea ardelenească a inventat pălinca ... imediat îţi trece greaţa.
Dimpotriva, costa mult mai putin daca mananci vegetarian. Exista multe tipuri de retete vegetariene din toata lumea cum ar fi: retete italienesti, chinezesti, indiene, din Orientul-Mijlociu, frantuzesti, spaniole, etc.
Aţi încercat să cumpăraţi legume proaspete ... ?!?
In plus, fiind vegetarian, sa pot incerca mult mai multe tipuri de mancare. Fiind carnivore, atractia pentru carne este foarte mare si nu iti va placea altceva.
Ne plac şi clătitele cu ciuperci, nimic de zis ... ghiveciul merge fain cu ouă ochiuri.
Majoritatea consumatorilor au mancat mai mult de 5-6 tipuri de boabe si de legume – mult mai putin decat 10% din ce este disponibil, incluzand multe tipuri apetisante de grau, nuci si seminte. Si toate acestea pot fi preparate cu foarte mult imaginatie!
Cine aspus că nu ne place o salată bună pe lângă şniţel?
Sunt multe beneficii daca devenim vegetarieni decat daca am continua sau am vrea sa fim carnivori. Fiind vegetarian este cu totul o alta experienta. Cei care consuma carne sunt constant bolnavi, obositi, si supraponderali.
Cu excepţia ardelenilor care sunt frumoşti, sănătoşi şi graşi ... ptiu, mânci-ar mama!
Şi bănăţenii îs faină, rumeni la obraji şi cu fruncea lată.
Ca vegetarian poti sa fii sanatos, plin de energie, si sa ai o greutate perfecta. Daca vreti sa deveniti vegetarieni este cea mai buna solutie pe care o oferiti corpului, mintii si sufletului.
D-apoi, ne plac şi fătuţele subţirele – numa pieptu’ să le fie o ţâră mai mare să-l aibă şi un pic de fund acolo, să nu-ţi fie milă de ele ... să nu le ia vântu’ şi să ai de ce le ţine, la o adică ...
Preluat dintr-un mesaj primit pe e-mail.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu